divendres, 30 d’agost de 2013

SEGUEIXEN SENSE ASSABENTAR-SE.

Estem en mig de la negociació més dura que s'ha plantejat fins ara en una entitat financera. De moment no es mouen ni un centímetre de la reforma laboral. És veritat que la negociació tot just ha començat, però l'escenari és del tot desencisador.

Davant d'aquest panorama, sembla ser que hi ha Directors de Zona que han estiuejat al planeta Mart perquè no s'han assabentat del que està passant al seu voltant. Han tornat amb forces renovades, sense tenir present el neguit dels companys, la situació d'incertesa i el menyspreu absolut de la direcció envers la plantilla a l'hora de plantejar el procés de reestructuració.

Des de la UGT entenem que dir en una Webex frases com, "traieu-vos la màscara del victimisme" o "quan se'ns quedi una entitat del grup 1 us faran captar 2 milions al 0,25%", són una provocació amb no sabem quin objectiu.

Segueixen sense assabentar-se que  ells també formen part dels 2.453 acomiadaments. O és que la direcció els hi està oferint alternatives diferents a aquests  DZ's que a la resta de la plantilla?.

El que haurien de fer tots aquests DZ's és solidaritzar-se amb els seus companys, que són els que estant remant, al cap i a la fi són els comercials de les oficines que estant donant la cara i aguantat la pressió tant mediàtica com dels clients. I a la UGT ens preguntem, aquests DZ's que fan?. Ni tan sols són comercialment productius.

És per això que us demanem que no feu cas d'aquestes amenaces, ni de manifestacions que estant totalment fora de lloc, si no tot just, denuncieu-les.

Potser que comencin a mirar al seu voltant i no tant el seu melic.

dimarts, 27 d’agost de 2013

INFORMACIÓ REUNIÓ I MOBILITZACIONS

De la reunió mantinguda ahir, dia 26, no hi ha gaire a destacar. Per part de l'empresa, van presentar una proposta global basada en la que van fer el primer dia, la qual no comporta avenços importants, presenta aspectes que caldrà contraproposar i matisos i explicacions que tenen previst que ens doni el director financer del banc el proper dijous.

En resum podem dir que l'empresa:

 • Continua dient que l'única alternativa és fer l'ERO i després la venda. En aquesta qüestió es manté inalterable.
 • Ha exposat la intenció de mirar possibilitats de sortida o alternatives dins de l'empresa a majors de 50 anys, però només del Legacy.
 • Insisteixen en modificació de jornada laboral i salari del 50% a un nombre màxim de 400 persones, per tal de disminuir el nombre de sortides.
 • Han tornat a treure el tema de la reducció del salari en un 15% estructural.
 • Horari flexible i partit per a SSCC.
 • Ampliació de la mobilitat geogràfica a 100km.
 • Modificació de les condicions dels préstecs, en principi en quant l'endeutament.
Per la part de la representació de personal:

 • Hem manifestat que encara no ens han justificat el perquè de fer aquest ERO en les condicions que pretenen.
 • Els hem recordat que restem a l'espera d'una nova proposta econòmica que no estigui sustentada sobre els criteris legals mínims.
 • Els hem deixat clar que per la nostra part la prioritat màxima és la voluntarietat. No es pot permetre que s'acomiadi a un empleat que no vol marxar i es quedi un empleat que vulgui marxar.
 • Hem insistit que s'han de trobar solucions pels majors de 50 anys tant Legacy com Core.
 • Ens manca informació més detallada, nombre d'empleats per franja d'edat a Legacy, Core, SSCC i filials.
 • La resta de l'exposició no hem entrar a valorar-la perquè és de sentit comú que, d'entrada i sense considerar altres possibilitats, no podem acceptar baixades de salaris, reduccions dels aspectes socials, ni horaris flexibles ni la mobilitat geogràfica exposada.
 A la reunió del proper dijous vindrà el director financer del banc per tal de fer una exposició sobre la situació actual de l'empresa. En quant a les dades concretes sobre la plantilla, ens comenten que ens haurem d'esperar al tancament d'agost per tenir dades més exactes.

És imprescindible que la direcció doni més informació: l'abast del procés de reestructuració requereix una explicació raonada i consistent sobre el sentit dels acomiadaments; cal també més detall en les propostes i més informació per tal de poder anar avançant i elaborar alternatives.

DIJOUS DE DOL
Fem una crida a tots els empleats perquè a partir de dijous vinent i tots els dijous mentre duri la negociació vesteixin de negre en senyal de dol: dol per l'ERO salvatge que ens afecta, dol per les oficines que tanquen, pels acomiadaments, per les nefastes propostes de la direcció....
També tots els dimarts i dijous, els delegats sindicals ens acompanyaran a les portes de la Central per mostrar la nostra queixa davant les propostes que de moment tenim sobre la taula.

ALTRES MOBILITZACIONS
El dia 5 hi ha prevista una manifestació a Barcelona, que anirà des de la Subdelegació del Govern (Carrer Mallorca) fins a la Plaça Antoni Maura. També es faran concentracions a Madrid i València. Si els permisos no fallen, la manifestació està prevista pel dia 5 de setembre.

Aquest serà el punt de partida de les mobilitzacions de protesta. A partir d'aquí, anirem informant d'altres accions previstes, cada vegada més contundents.

dilluns, 26 d’agost de 2013

MOBILITZACIONS

Us fem saber, les properes mobilitzacions previstes:

·         Dijous 29/08, ens trobarem els delegats sindicals davant de la central d'Antoni Maura a les 11h. per preparar la concentració que serà a les 11:30h. No es tallarà la circulació.
·         Dijous 05/09, MANIFESTACIÓ adreçada a tothom a les 18h, davant de la Delegació de Govern (Mallorca 278, cantonada Roger de LLúria). Es baixarà per Pau Claris fins arribar a Antoni Maura.

IMPORTANT: Cal que anem tots vestits de negre, almenys la part de dalt.

Un cop estigui tot confirmat (permisos diversos que triguen 24-48h) farem un comunicat.

Si hagués qualsevol modificació, sereu informats. 


divendres, 23 d’agost de 2013

LA CAIXA NO BELLUGA.

 

Malgrat el rebuig de la representació laboral a la proposta inicial que l'empresa va fer dimarts passat i malgrat la nostra exigència que vinguessin amb una nova proposta, els representants de la direcció no van portar res nou.

Ens van dir que modificarien la proposta inicial i van reiterar la necessitat d'avançar dins l'esquema que ells havien presentant. Lògicament, el sindicats vam mostrar un ferm rebuig.

La negativa sindical va ser ferma, basada en la recuperació del marc que va orientar l'acord de fusió de l'any 2010.

La representació sindical vam plantejar treballar a partir de tres premisses:

·        Ajornar el calendari d'acomiadaments fins després del 2013, amb el ben entès que la previsible venda de l'entitat aquesta tardor pot fer variar les necessitats de tancaments d'oficines i de sortides d'empleats.

·        Posar la voluntarietat con a norma general a l'hora que els empleats es puguin acollir a les diferents mesures proposades.

·        Oferir la possibilitat que els empleats més grans es puguin acollir a baixes voluntàries, que en definitiva és la manera més fàcil de facilitar vacants i evitar acomiadaments.

Respecte a flexibilitzar el calendari, els representants de la caixa va manifestar que no tenien marge de maniobra i que no es podria alterar. Pel que fa als altres punts, tot i manifestar que era molt difícil que poguessin marxar els majors de 55 anys per una qüestió de costos, es van mostrar disposats a explorar possibilitats, tant en aquest tema com en les mesures de voluntarietat.

En aquest punt, la representació sindical els vam emplaçar a què dilluns portin un proposta treballada a partir de les nostres prioritats.

Davant els plantejaments que està fent la caixa, cal que els empleats ens preparem per les mobilitzacions que ben aviat convocarem i que és molt important pel bé de tots que siguin un èxit.

dijous, 22 d’agost de 2013

SEGONA REUNIÓ: NO AVANCEM

En la reunió del dia d'avui esperàvem que per part de l'Entitat haguessin reflexionat i portessin una alternativa a la proposta inicial.

L'únic que han manifestat és que encara estan madurant un altre tipus de proposta.

Un cop han manifestat tot això hi havia dues alternatives:
 1. Aixecar-nos i marxar. Cosa que es podria interpretar com que no hi ha "bona fe" per part nostra en la negociació.
 2. Aportar a la mesa una proposta de mínims imprescindibles per anar avançant en la negociació.
La UGT s'ha decantat per la segona opció. La nostra postura ha sigut molt clara:
 • Aprofitar el punt 3.4 del TS i aturar el ERE en espera de la venda i fer-lo seguint les necessitats del comprador.
 • Entenent que s'han invertit una gran quantitat de diners públics, convertir-nos en banca pública que és la única que garanteix que flueixi el crèdit als contribuents.
 • Mentre, i per tal de no bloquejar la negociació, la part social hem manifestat conjuntament que és bàsic modificar el calendari de tancaments i que aquests es vagin fent en el temps fins el 2017 que és el període que Brussel·les ens atorga.
 • També hem presentat com a contraproposta que es faci servir el nostre pla de reestructuració signat el 2010 com a base pels criteris de l'ERO. Imprescindible total voluntarietat en totes les mesures que es prenguin. Sortida a majors de 50 anys, etc...
Us seguirem informant.

2a REUNIÓ ERO. 22 D'AGOST DE 2013

Comunicar-vos que en la reunió que s'esta celebrant des de les 10:00 a la Central, els Gestors no han modificat la seva proposta de dimarts passat. 

Els sindicats han presentat proposta basada en tres punts bàsics: 

 1. La voluntarietat en totes les mesures que es pactin. 
 2. La inclusió dels majors de 50 anys i 
 3. allargar el calendari de tancament d'oficines.

CARTA SR.LUIS DE GUINDOS MINISTRE D'ECONOMIAAhir dia 21 d’agost la totalitat de la representació laboral hem fet entrega en el Ministeri d’Economia d’una carta, que us adjuntem a continuació, en què sol·licitem al Ministre Sr. De Guindos, per segon cop, una reunió per explicar-li la nostra oposició a l’aplicació del pla de reestructuració pactat entre el Regne d’Espanya i la Unió Europea.

La reunió hauria de servir per fer palès que aquest pla no aportarà solucions per a la viabilitat econòmica de la nostra empresa, sinó que es tracta de desprendre’s de part de l’activitat, sobre tot l’anomenat "unit legacy", per facilitar a la competència quedar-se amb una part del pastís sense cap cost i que no ajudarà en res a fer viable aquest projecte.


dimecres, 21 d’agost de 2013

PRIMERA REUNIÓ: UNA PRESA DE PÈL

Ahir dia 20 va tenir lloc la primera reunió oficial per tractar l'ERO que acompanya al pla de reestructuració de la nostra Entitat.


Fins ara, tant la propietat com l'equip de gestors, sempre ens havien manifestat que les sortides que es produïssin serien el menys traumàtiques possible. De fet en aquesta mateixa reunió es va parlar d'aquest tema.

Un cop mig aclarides les discrepàncies que havíem manifestat en relació a la documentació que se'ns havia fet arribar unes setmanes abans, es va demanar a la direcció de CX que es manifestés en les seves intencions. Les mateixes són les que ja coneixeu: Reforma Laboral pura i dura.


Per part de la UGT se'ls va recordar que un procés tan dur com sembla que serà aquest, comporta que les propostes, per una i altra banda, convidin a la negociació. 


El que ens va oferir del director de Persones ja el tenim. La mateixa reforma laboral aprovada al Congrés dels Diputats així ens ho atorga. 

Aquesta proposta és una provocació, que incita a pensar que no hi ha "bona fe" per la part de l'Entitat, ja que aquestes condicions les poden aplicar unilateralment sense necessitat de negociació: és el mínim legal. 

És també una falta de respecte cap a tots els empleats. Els que han provocat aquesta situació són a casa amb les butxaques plenes prenent el sol, i els empleats que l'únic que han fet és deixar-se les banyes treballant. 

Reducció del 50% de la jornada laboral i salari, horari flexible a disposició de l'empresa, mobilitat geogràfica lliure sense compensació, són condicions dignes de l'època de l'esclavitud. ¿S'han tornat bojos, o ens tracten de tontos?. 

A la reunió la UGT va manifestar, i així es va fer constar en l'acta, que en el punt 3.4 del Term Sheet, el Regne d'Espanya pot presentar una proposta de modificació del pla de reestructuració presentat. Entenent que s'ha manifestat públicament la nostra venda abans de finals d'aquest any, no cal que hi hagi tantes presses per fer l'ERO abans de la venda, hem sol·licitat que demani la modificació del pla presentat i que la reestructuració es faci després de la venda en funció de les necessitats del banc comprador. 

Us mantindrem informats.

CIRCULAR CONJUNTA SEC-CCOO-UGT-CSICA: SIMPLEMENT, INDIGNANT!
Ahir, dia 20 d'agost, vàrem reprendre les converses prèvies sobre el procés de l'ER0 extintiu que ha endegat l'empresa. Com a primera qüestió, la representació sindical vam fer palès el nostre enuig per la documentació poc útil, poc fonamentada i poc precisa que se'ns havia lliurat el més passat.

Tot seguit, l'empresa va posar èmfasi en assenyalar que el tancament d'oficines i l'acomiadament d'empleats venia imposat per l'acord subscrit entre la Comissió Europea i el Regne d'Espanya. Les situacions descrites (tancament d'oficines i acomiadaments d'empleats) no tenien a veure amb la viabilitat del banc sinó en el redimensionament que s’exigia a l'empresa per a poder ser venuda o adjudicada.

Desprès d'una discussió en què els sindicats vam ressaltar la incongruència de les motivacions, que semblaven més respondre a criteris polítics que a l'obligació de rendibilitzar socialment la re-capitalització de l'empresa, va arribar l'hora en què la representació del banc, en un exercici de menyspreu total i absolut a la plantilla, va fer les seves primeres i indignants propostes concretes, les quals tot seguit i de manera resumida passem a detallar:

 • La plantilla global resultant a nivell de grup, al cloure el procés, hauria de quedar en 4.665 empleats. Si ens referim només a nivell de Banc, serien 4.371. Això comportaria l'extinció d'uns 2.500 contractes de treball (la xifra exacta dels acomiadaments no la podem concretar, ja que l’empresa no ens ha donat el número exacte de la plantilla total del grup), dels quals 1.600 correspondrien a centres de treball situats a fora de Catalunya i 900 a Catalunya. 
 • El personal que treballa a les antigues seus centrals de Tarragona i Manresa (les quals s'hauran de tancar) també són considerats afectats per l'ERO, amb independència del departament central del què depenguin. 
 • Impossibilitat de sortida dels majors de 50 anys 
 • La indemnització per un ERO exclusivament extintiu l'ajusten al mínim legal, és a dir, 20 dies per any treballat, amb el topall màxim d'una anualitat. Aquest topall de 12 mesos podria ser ampliat a 18 mesos si s'abordessin mesures de flexibilitat, com ara: 

  • Ajust salarial estimat d'un 15%


  • Reduccions de jornades i sou d'un 50%

  • Horari flexible

  • Mobilitat geogràfica

  • Etc.

La representació social hem considerat la proposta de l'empresa com a una veritable provocació, fins el punt de donar per tancada la possibilitat de seguir aprofundint. Els hem advertit i exigit que per a continuar parlant, l'empresa havia de demostrar voluntat real d'arribar a acords; cas contrari, poden tenir per ben segur que iniciarem un calendari de mobilitzacions, encara no concretades, però que s'iniciarien al setembre, amb una duresa i durada en consonància amb l'actitud antisocial que estan demostrant. Dit això, ens hem emplaçat pel proper dia 22.

Amb aquest resum, encoratgem a la plantilla a estar preparada per actuar com i quan calgui. Ens hi juguem molt!

dimarts, 20 d’agost de 2013

1a REUNIÓ ERO. 20 D'AGOST DE 2013

Durant la reunió celebrada avui l'empresa ens ha fet la següent oferta:
 • No hi haurà sortides per a majors de 50 anys.
 • Venda de l'empresa i les filials amb els empleats inclosos. (encara que sigui trossejant)
 • Sortides amb una indemnització calculada en base a 20 dies per any treballat amb un import màxim equivalent a 12 mensualitats.
 • Si volem arribar a un import màxim de 18 mensualitats:
  • Reducció salarial del 15%.
  • Reducció de jornada i salari del 50%.
  • Mobilitat geogràfica lliure.
  • Flexibilitat horària sense limitacions.
Demà s'editarà circular conjunta de la representació sindical.

divendres, 2 d’agost de 2013

COMISSIÓ NEGOCIADORA UGT

Per el present t'informem que a la reunió de la Comissió Executiva de la Secció Sindical de la UGT del dia d'avui, s'ha pres la decisió de nomenar els membres que ens representaran a la comissió negociadora, que seran:
Susagna Muns i Camp Secretària General
Xavier Moix Cavià Vice-secretaria General
Xavier Benimeli Ripoll Secretaria d'Organització
Juan Carlos Sánchez Tostado Secretaria d'Acció Sindical
Pedro Hermida López Responsable Madrid
Bernat Bauzà Ferrán Responsable resto Expansión
Sebastián Moreno Rodríguez Responsable Estatal Sector Financiero de la UGT

dijous, 1 d’agost de 2013

DOCUMENTACIÓ REBUDA SOBRE L'ERO


En relació a la notícia de premsa en la qual s'indica que l'Entitat ens ha donat informació sobre l'ERO, volem clarificar el següent:


La documentació rebuda suma 723 pàgines que distribuïdes així:

 • 562 pàgines corresponen als comptes anuals dels anys 2011 i 2012, els quals són públics i es poden localitzar en la pàgina web de CX.
 • 67 pàgines expliquen la situació financera general.
 • 15 pàgines contenen informació pública presentada a Brussel·les i que la podeu trobar a Internet.
 • 7 pàgines explicatives de la legislació vigent amb concreció dels articles dels reials decrets reguladors del procediment d'acomiadament col·lectiu.
 • 36 pàgines corresponents a una part del "Term Sheet", que alhora és una part del document complet del pla de reestructuració penjat a la web de la UE. 
 • 36 pàgines del mateix tros de document però en versió original en anglès.

No tenim detall de cap informació sobre tancaments ni sortides, ni com l'empresa vol enfocar l'ERO. A més a més, hi ha incoherències d'informació entre els diversos documents que ens han passat.

Els sindicats considerem que amb aquest lliurament de documentació l'Entitat només persegueix fer un simulacre d'acompliment dels requisits legals de lliurar-nos la informació mínima exigible, cosa que nosaltres entenem que no han fet. Per tant, considerem que és una provocació premeditada per part de l'empresa i com a tal farem entrega d'un escrit a la direcció per tal de manifestar la nostra indignació i la petició d'informació cabdal per poder començar la negociació el proper dia 20.